Estimat diari, 

No sé si podré escriure cada dia, però avui tinc una mica de temps i ganes d'escriure. Ja fa tretze dies que estem acampats davant del BBVA. Tretze dies!!! Han passat volant!!! Sabíem que la cosa aniria per llarg. El que no esperàvem és que després de gairbé dues setmanes d'acampada l'actitud del banc seria tan i tan tancada.

Ens tracten cordialment. És aquella cordialitat tan violenta de qui sap que té la paella pel màneg i intenta portar a l'absurd demandes que no deixen de ser una qüestió de justícia elemental. Avui, un senyor del banc, un peix gros pel que sembla, ens ha dit, tot elegant, que el que fem nosaltres no és negociar, sinó imposar. Ells que tenen la llei a favor, que tenen la policia al seu servei, que exerceixen un control aclaparador sobre els mitjans d'àmbit nacional, que tenen fil directe amb el jutjat, que van de bracet amb una part importantíssima de la classe política, com a mínim aquella que ostenta el poder... ells s'atreveixen a dir que nosaltres imposem!!!

És que les vostres demandes són de màxims, ens ha dit el senyor elegant! Semblava no adonar-se que aquests màxims que diu que demanem són els mínims que té, per llei, qualsevol ciutada o ciutadana de qualsevol dels països del nostre entorn, amb sistemes de democràcia parlamentària:

1. La possibilitat d'entregar l'habitatge quan les condicions econòmiques d'una família fan impossible fer front a la hipoteca i que això l'alliberi del deute que té contret amb el banc.

2. La possibilitat d'accedir a un lloguer social amb un preu que no superi el 30% dels ingressos familiars.

Davant d'això, l'home elegant ens ha dit que el banc ja estava fent un gran esforç, que deixant deutes de 7.000, 8.000, 37.000€, el banc ja tenia unes pèrdues... terribles!!! Però mirem a internet i no ho acabem d'entendre. Veiem que per l'adquisició d'Unnim, el BBVA va rebre 953 milions d'euros del FROB, diners que han sortit de les nostres butxaques i que no han revertit en la garantia del dret a l'habitatge de les famílies. Veiem que l'any 2013 el BBVA va tenir uns beneficis de 2.228 milions d'euros!!! Veiem també que durant tot el període de crisi, entre el 2007 i el 2013 aquests beneficis pugen a 26.870 milions d'euros!!! Quants habitatges socials! Quantes escoles!! Quants hospitals... i en canvi, quantes retallades!!!

És que l'objectiu de qualsevol empresa és fer beneficis ens ha dit l'home elegant. Quan li hem plantejat el dilema que ens provoquen aquestes dades ens ha dit, textualment, que som uns populistes. Potser sí. Nosaltres som uns populistes, ell és un home elegant. Que moltes famílies visquin amb 426€, que aquestes mateixes persones hagin de continuar pagant crèdits durant 30 o 40 anys per uns habitatges que el banc s'ha quedat després d'anys i anys dient que no baixarien mai de preu deu ser, ben mirat, un discurs populista... I que n'era d'elegant!!!

Deu ser, però, molt bona persona, perquè en un moment donat, després d'insistir molt i molt en el fet que el banc ja hi està perdent molt, ha insinuat (textualment) que el BBVA fa acció social!!! Bé, després ho ha matisat.

Estimat diari, potser sóc agosarat en la conclusió, però només se m'acudeixen dues possibilitats...
La primera, que estan tan acostumats a tenir el control de les vides dels altres, tan avesats al fet que les lleis els afavoreixen, que s'acaben convencent que quan algú qüestiona el seu suposat dret a fer els diners a cabassos, cada cop més, cada cop amb un augment superior a l'augment de l'exercici anterior, senten que el món és tan injust!!!

La segona, més primària, més populista, diran ells, és que són dolents, molt dolents.

Estimat diari, tinc un problema personal que no aconsegueixo superar: em costa molt pensar que les persones puguin ser estrictament dolentes. I per tant, em decanto per la primera opció: són pobres de tan rics com són; de tant i tant com els agraden els diners; de tant i tant com els agrada sentir que exerceixen un poder sobre els altres; són pobres quan no entenen que els seus consells d'experts financers puguin ser qüestionats per les persones que els pateixen; no volen saber com va el món perquè saber-ho els deixaria en una posició poc agraïda...

Però ben mirat, estimat diari, potser això és, en el fons, ser una mica dolent.


Pau Zona

0 comentarios:

Publicar un comentario